Tanpa Mereka Siapalah Kita

Kesihatan

Pemberian Peralatan Kesihatan di Pusat Jagaan Warga Tua Taman Desiran Melawati, Kuala Selangor

Yayasan Muslimin


RM 10000.00 telah terkumpul
100.00 % daripada RM 10000.00 Kempen TamatLatar Belakang:

 • Pihak Pusat Jagaan Warga Tua SRA (PJWTSRA) ditubuhkan bagi tujuan menjaga warga tua.
 • Warga tua di PJWTSRA terdiri daripada golongan yang ditinggalkan di hospital yang tidak dituntut melebihi 1 bulan dan keatas, keluarga yang tidak mampu menguruskan orang tua mereka dan warga tua yang tiada tempat berlindung serta hidup sebatang kara.
 • PJWTSRA bermula operasi pada 1 Januari 2020.
 • Sehingga kini, PJWTSRA mempunyai seramai 28 penghuni iaitu 11 orang perempuan dan 17 penghuni lelaki.

Info Ringkas:

 • Pusat jagaan warga tua memerlukan peralatan kesihatan dan perubatan untuk kegunaan harian penghuni pusat jagaan tersebut. Walaupun sudah mendapat bantuan, tetapi pusat jagaan masih tidak dapat menampung kos peralatan kesihatan dan perubatan harian tersebut.
 • Pusat jagaan ini masih memerlukan bantuan sokongan dari pelbagai pihak untuk membantu menampung kos-kos yang meningkat.
 • Penghuni pusat jagaan ini juga merupakan adalah dalam kalangan fakir miskin, hidup sebatang kara, dan bermasalah dengan keluarga.

Bantuan Diperlukan:

 • Antara pecahan kepada bantuan yang diperlukan adalah seperti berikut:
 1. 3 unit Adjustable Overbed Table VS110-A (Victor Steel) = RM1,260.00
 2. 1 unit Patient Monitor BT 740 (Bistos) = RM8,100.00
 3. Suction Pump = RM530.00
 4. Baki selebihnya adalah untuk Kos Pengurusan

Soalan Lazim


#1 Kenapakah pihak Yayasan memilih Pusat Jagaan Warga Emas ini sebagai sasaran?


Pusat Jagaan ini masih perlukan bantuan sokongan dari pelbagai pihak untuk membantu menampong kos-kos yang meningkat. Yayasan boleh membantu dengan usaha mencari ‘ funder’ yang boleh menyalurkan. Penghuni Pusat Jagaan ini juga adalah di kalangan fakir miskin, tiada keluarga yang hendak menjaga dan permalasahan kemanusiaan yang perlu dibela dan dibantu.#2 Apakah objektif utama program ini?


Program ini juga bersesuaian dengan tahap permulaan penubuhan Rumah Perlindungan (3 tahun pertama) yang masih belum mendapat bantuan pihak Kerajaan. Selanjutnya untuk memenuhi tuntutan fardhu kifayah bagi masyarakat yang memerlukan.#3 Apakah nama program ini?


Suatu program ‘Masih Ada Yang Sayang (MAYS)’, sebagai satu sisi dakwah dan kebajikan bagi menyantuni warga tua yang tiada tempat perlindungan atau tiada keluarga. Program ini bertujuan untuk memberi bantuan fizikal bagi mendapatkan keselesaan warga tersebut menjalani kehidupan harian, dan seterusnya bantuan spiritual dengan membimbing mereka untuk mengamalkan tuntutan fardhu ain.#4 Berapakah peratusan kos pengurusan yang diambil oleh Rakan Amal untuk sumbangan?


10 %
# Tarikh Masa Log Aktiviti
1 16/04/2021 16:17 Tanpa Mereka Siapalah Kita telah mencapai 50%
2 17/06/2021 11:57 Tanpa Mereka Siapalah Kita telah mencapai 75%
3 10/03/2022 10:06 Benifisiari untuk kempen Tanpa Mereka Siapalah Kita telah selamat menerima sumbangan

Hanya Penderma yang dibenarkan untuk komen. Sila daftar masuk