Kita Jaga Kita

Kesihatan

Pemberian Bantuan Alat Pelindung Diri (PPE) kepada Jabatan Kesihatan sekitar Negeri Selangor

Yayasan Ikhlas


RM 6653.00 telah terkumpul
66.53 % daripada RM 10000.00 Kempen TamatLatarbelakang:

 • Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan Malaysia kini memasuki gelombang ketiga pandemik Covid-19 selepas mencatatkan angka tiga digit kes baharu selama beberapa hari berturut-turut.
 • Peningkatan secara mendadak ini secara tidak langsung memberikan kejutan besar buat masyarakat terutamanya barisan hadapan. Sudah tentu lebih banyak set PPE diperlukan.
 • Jariah Fund melalui Yayasan Ikhlas mengambil serius terhadap situasi getir ini dengan mengambil langkah mengadakan pendanaan awam bagi melibatkan penyertaan orang ramai dalam merungkai rantaian Covid19.
 • Pendanaan awam kali ini memfokuskan bantuan set PPE kepada hospital-hospital di sekitar Negeri Selangor.

Info Ringkas:

 • Yayasan Ikhlas mendapat makluman bahawa penggunaan PPE dalam situasi pandemik Covid fasa ketiga ini dalam masa satu hari adalah lebih kurang 4,000 set PPE di Selangor. Situasi di Selangor menjadi lebih serius apabila banyak kes yang dikesan menerusi ujian tidak dapat dihubungkan dengan mana-mana kluster. Ia membayangkan ramainya individu yang telah dijangkiti berada di tengah-tengah masyarakat dan sukar dikesan.
 • Sasaran sebanyak 10,000 set akan disiapkan dalam masa 10 hari dan akan diserahkan kepada Jabatan Kesihatan Negeri Selangor untuk diagihkan ke setiap hospital yang melaksanakan rawatan atau saringan COVID-19.

Bantuan Diperlukan:

 • Antara pecahan kepada bantuan yang diperlukan adalah seperti berikut:
 1. 45 gsm coated non-wooden = RM5,436.00
 2. Kos upah menjahit (Asnaf) = RM2559.10
 3. Kos kotak = RM35.00
 4. Kos utiliti dan stor = RM2,000.00
 5. Baki selebihnya adalah untuk Kos Pengurusan


Soalan Lazim


#1 Dimanakah set PPE ini disalurkan?


Sasaran sebanyak 10,000 set akan disiapkan dalam masa 10 hari dan akan diserahkan kepada Jabatan Kesihatan Negeri Selangor untuk diagihkan ke setiap hospital yang melaksanakan rawatan atau saringan COVID-19#2 Apakah objektif pembuatan PPE ini ?


 • Memberi bantuan kepada petugas barisan hadapan (frontliners) kita dalam usaha menghadapi dan menghapuskan penularan COVID-19
 • Menjadi medium kepada rakyat Malaysia untuk menyalurkan bantuan kepada petugas barisan hadapan (frontliners)#3 Berapakah peratusan kos pengurusan yang diambil oleh Rakan Amal untuk sumbangan kempen ini?


20%
# Tarikh Masa Log Aktiviti
1 12/07/2021 07:12 Kita Jaga Kita telah mencapai 50%

Hanya Penderma yang dibenarkan untuk komen. Sila daftar masuk